Celebrate the Seasons

Dit dansproject vond plaats in 2022 en 2023.
Momenteel hebben we een pauze en verkennen we nieuwe stap in samenwerking met artiesten in Bénin.
Via onze maillijst kan je op de hoogte blijven van onze dansprojecten en tips.

Jaarcirkel om elk seizoen te voelen, belichamen en vieren

Leven met de seizoenen
Je weet wel dat de natuur niet alleen buiten je is, maar ook ín je. Dat je onderdeel bent van de natuur. Dat je het ritme van de seizoenen ook in jezelf kan ervaren.
Je voelt dat het (westerse) leven van alledag met een agenda, jaarkalender en afspraken weinig rekening houdt met de dynamiek van het seizoen. Je verlangt ernaar daar meer ruimte voor te maken in jezelf en in je leven. Om minder in je hoofd en meer in verbinding met je lichaam te leven. En om dat te vieren met anderen.
Deze jaarcirkel geeft je bedding en practices om het ritme van de seizoenen in je lichaam, jezelf, je beweging én met anderen te onderzoeken en vieren.

Ervaar, belichaam en vier elk uniek seizoen

samen van verstilling naar de aardse dansen van Bénin

In deze jaarcirkel komen we elk seizoen samen voor een dansretraite van een zondag. We doen dat dichtbij het moment dat dat seizoen energetisch op haar hoogtepunt is. We landen bewegend en dansend in ons lichaam, in onszelf en in een fijne kring mensen waar we samen het seizoen mee onderzoeken en vieren. We zullen collectief bewegen van meer verstilling en innerlijk georiënteerd naar de ritmisch gegronde dansen uit Bénin die stamina vragen. We gaan van meer individueel onderzoekend en improviserend naar collectief in de kring een krachtig veld bouwend.  De kring waar je kan ervaren dat ‘je bent omdat wij zijn’.

In elke dag zit een natuurlijke flow van beweging passend bij het seizoen en ondersteund met live-muziek van onze fantastische muzikanten.

We onderzoeken elke retraite vanuit een specifiek lichaamssysteem de energie van elk seizoen en vieren het seizoen met een specifieke traditionele dans uit Bénin (West-Afrika). We dansen zowel in onze mooie studio als buiten in de openlucht.

Tussen de retraites ontvang je kleine opdrachtjes en practices om (lichamelijk én met je bewustzijn) thuis ruimte te maken voor het seizoen en aanwezig te blijven met je lichaam in je dagelijks leven.

Herfst
Yaoitcha

Vertragen, naar binnen keren en oogsten
Yaoitcha – Element water

Winter
Sakpata

Afronden en loslaten, rusten en verinnerlijken
Sakpata – Element aarde

Lente
Dambala Wedo

Vol van potentieel, eerste kwetsbare vormen
Dambala Wedo – element lucht

Zomer
Heviosso

In bloei, volledig aanwezig in de wereld
Heviosso – Element vuur

Waar werken we mee?

Vier specifieke Traditionele dansen en ritmes uit Bénin (West-Afrika)

De oorspronkelijke cultuur en spiritualiteit van Bénin gaat uit van onze verbinding met de natuur, onze verbinding met de vier elementen lucht, vuur, water en aarde. In traditionele dansen en ritmes worden specifieke natuurelementen beleefd en de bijbehorende spirits of goden geëerd.

De dansen zijn allemaal heel aards, grondend en ritmisch en worden begeleid door live-muziek. De basis van de ritmes worden door een bel aangegeven, daarnaast worden er doundouns, shakers en andere specifiek bij de ritmes passende drums gebruik. Er wordt bij gezongen.
Mathias koppelde voor deze jaarcirkel aan elk seizoen een specifieke Béninse dans die erbij past.

 • Lente: Dambala Wedo (lucht)
 • Zomer: Heviosso (vuur)
 • Herfst: Yaoïtcha (water)
 • Winter: Sakpata (aarde)

We zijn in deze retraites niet uit op het leren van een hele complexe Béninse choreografie (we willen namelijk uit ons frontale brein), maar zullen enkele passen langer oefenen om de essentie van de dans en het ritme in ons op te kunnen nemen. Je kan het beschouwen als een bad van ritme waar je via een aantal passen in leert zwemmen. Je lichaam gaat zo de voor ons westerse mensen nieuwe soort ritme in zich opnemen. Het draagt bij aan een gevoel van meer geaard zijn.

Dansen in de kring

Het dansen in de kring is de basis voor het collectief dragen van een veld van ritme, saamhorigheid en aanmoediging. Het biedt ruimte voor vrije improvisatie en het samen vieren van het seizoen. In de Afrikaanse kring kan je de Ubuntu filosofie ‘ik ben, omdat wij zijn’ aan den lijve ervaren.
Voor ons sterk individueel levende westerse mensen kan dit dansen in de kring heel steunend zijn omdat het de ervaring dat we met elkaar verbonden zijn tastbaar maakt. Misschien voelt het eerst onwennig en spannend, alle ogen zijn immers op je gericht in een kring, maar wat goed is om te weten: in de Afrikaanse dansen gaat het niet zozeer om het visuele aspect (hoe je dans er uit ziet), maar om het auditieve: hoe je dans ‘klinkt’. Het luisteren naar ritme, je lichaam en het delen van je energie met het collectief staat centraal. Wat door een solist in het midden aan dans expressie krijg, is het gevolg van een krachtig collectief veld. Jouw dans in het midden is dus niet van jou, maar van ons.

Movement research

In somatic movement (of body mind centering) brengen we onze aandacht in een specifiek lichaamssysteem (zoals longen, hart of botten). Dit doen we soms zelfstandig en soms met behulp van aanraking in tweetallen. Vanuit deze aandacht komen we in beweging en ontstaat een eigen kwaliteit van dansmateriaal. Je brengt je bewustzijn letterlijk in je lichaam. Je frontale brein kan ontspannen en hoeft even niet te regisseren. Elk seizoen landen we in ons lichaam door onze aandacht bij een specifiek lichaamssysteem te brengen, om zo van binnenuit te bewegen en uiting te geven aan de specifieke dynamiek van dat seizoen (bv adem en de longen bij het element lucht in de lente). Zo ontdekken we nieuwe bewegingskwaliteit en bewegingen en kunnen we volledig aanwezig zijn ín onze dans. Deze practices ondersteunen ons ook om in de Béninse dansen met specifieke aandacht aanwezig te zijn.


Het team

Deze jaarcirkel is een project van dansers Mieke Koldewee (Nederland) en Mathias Ganhounouto (Bénin).
En wordt muzikaal ondersteund Kodjo Agbodjalou (Togo), Moussé Dramé (Senegal/Mali) en meestal ook Jeroen Wandemaker (Nederland).

De muzikanten doen tijdens de retraites ook mee aan movement research oefeningen en vertalen die ervaring naar geïmproviseerde muziek.
Komende van verschillende achtergronden vinden we elkaar als team in onze nieuwsgierigheid en wens om de verbinding met de natuur middels dans, muziek en de diepere betekenis ervan te versterken. En delen we de graag de kracht en universele diepte van de Afrikaanse dans, muziek en spiritualiteit ten behoeve van een meer bewust en gezond leven in onze westerse moderne samenleving.

De jaarcirkel is een doorgaande groep, je kan op elk moment instappen.

We houden tussen de dansretraites contact met elkaar via een whatsapp-groep waarin we onze bevindingen over de beweging van de seizoenen met elkaar kunnen delen in woorden en foto’s.


Wat kun je verwachten?
 • de hele dansretraite bewegen en dansen ondersteund door de bezielde live-muziek
 • een dag om uit je hoofd en in je lijf te komen
 • tijd om samen te landen en dichtbij jezelf te zijn
 • buiten bewegen in verbinding met het bos (als het weer het toestaat)
 • door middel van zorgvuldige aanraking in contact komen met een somatisch systeem in je lijf (zoals longen of de botten) en van daaruit nieuwe beweging /dans ontdekken
 • in vrije improvisatie onderzoeken hoe je het seizoen en de natuur in en om jezelf ervaart
 • het creëren van een sterk ritmisch veld in de kring van mensen
 • het aanleren van een specifieke traditionele dans met polyritmiek uit Benín die aansluit bij de energie van het seizoen
 • je overgeven in een bad van live-drummuziek en je lichaam daarin de ruimte geven (nog meer) te gronden
 • ruimte om je ervaring te delen in spoken word, poëzie of geschreven tekst
 • ervaren van lichte rituele handelingen om het seizoen (in – en buiten onszelf) te eren
 • ondersteunende practices om het leven met de seizoenen thuis verder te integreren in je dagelijks leven

Voor wie?
 • de beweging van de seizoenen meer aandacht willen geven in hun leven
 • van bewegen, dansen en ritme houden
 • uit hun hoofd en in hun lichaam willen komen
 • behoefte hebben aan een mini-retraite om even afstand te nemen van dagelijkse beslommeringen en weer in contact te komen met jezelf
 • nieuwsgierig zijn naar de verbinding tussen natuur, seizoenen, bewustzijn en je bewegende lichaam
 • meer gegrond willen raken
 • graag van binnenuit willen bewegen en middels dansen willen onderzoeken
 • het fijn vinden om buiten te bewegen
 • nieuwsgierig zijn naar somatic movement en Afrikaanse dans
 • geen of veel ervaring hebben met (Afrikaanse) dans. De jaarcirkel is open voor alle niveaus van bewegende lichamen.
 • een open mind hebben en zin hebben om in beweging te komen
 • bereid zijn hun aanwezigheid, energie, wijsheid en reflecties te delen in een groep
 • de seizoenen graag willen vieren met anderen
 • Afrikaanse danservaring hebben. Deze retraite is een kans om dieper in de essentie van de verschillende Beninse dansen en ritmes te duiken en je aanwezigheid, vrijheid en eigenheid in je dans en improvisaties verder te ontwikkelen

Praktische informatie

Data

In 2024 reflecteren we op de jaarcirkels van 2022 en 2023. We plannen dit jaar geen jaarcirkel.
Laat het ons per mail weten als je graag aan een jaarcirkel zou deelnemen.

Locatie

Danszaal Overvloed
Arkansasdreef 20,
3565 AR Utrecht


Vrij parkeren in de omgeving

Tijd

De dansretraites zijn op zondagen van 12.00-17.00 uur (deuren open om 11.30 uur)

Talen

Afhankelijk van de talen die deelnemers van de groep spreken, zullen we Nederlands, Engels en Frans spreken en voor elkaar vertalen.


Investering

De jaarcirkel is doorlopend. Je kunt elk moment in het jaar instappen.
We verwelkomen graag deelnemers met verschillende financiële uitgangsposities. En bieden daarom drie tarieven aan. Mensen met een ruime portemonnee maken het zo middels het support tarief mogelijk dat we ook mensen voor een budget tarief kunnen meedoen.
We vertrouwen erop dat je het tarief kiest dat kloppend is bij jouw portemonnee.
regulier: € 360,-
support: € 450,-
budget: € 300,-

Tarieven losse dansretraite:
Aangezien er elke dansretraite een team van 4 professionals voor je klaar staat in een mooie danszaal, weten we graag zo vroeg mogelijk of je erbij bent.
Early bird: € 90,-
Regular ticket: € 110,-                         
Late deciders: € 130,-             

De tickets zijn inclusief BTW, de begeleiding door het team van 4 professionals (2 dansers, 2 drummers), het gebruik van onze prachtige professionele studio en de lounge-ruimte, en de hele dag, thee, water, fruit en kleine versnaperingen.

Wil je graag deelnemen, maar ben je niet in staat (nu) één van bovenstaande tickets te betalen?
Neem dan even contact op met Mieke (info@miekekoldewee.nl of 06-27062919) en dan vinden we vast een manier voor je om mee te doen.